Categorieën
Continuïteit Digitale Transformatie Planning Security en privacy Testen

DORA maakt IT volwassen

IT is alomtegenwoordig.

Goed beheer van IT is gelukkig vanzelfsprekend. Hoewel, goed? We horen toch regelmatig verhalen over uitval en hacks. Dat voelt niet goed. Want wat kunnen we nog zonder wekende IT ?

DORA staat voor Digital Operational Resilience Act. Het is een Europese richtlijn (verordening) die de financiële sector (en hun ketenleveranciers) in de EU beter gaat beschermen, en weerbaarder maakt tegen de toenemende cyberrisico’s, zoals cyberaanvallen en datalekken. De richtlijn gaat in januari 2025 in. Dat is heel binnenkort, al hoeven organisaties dan niet al alle maatregelen getroffen hebben.

Categorieën
Artificial Intelligence Digitale Transformatie

Kantine op hol

Een paar jaar terug schreef ik over een ontwikkeling die ik op vakantie tegenkwam (zie link). Ik schreef toen hoe ontwikkelingen bij ICT de maatschappij beïnvloeden. Ik deed een voorspelling voor 2025.

Vandaag kom ik daarop terug. De ontwikkelingen gaan sneller dan ik toen verwachtte.

Categorieën
Digitale Transformatie Planning

The battle

Er was eens ….

Zo beginnen sprookjes. Deze blog is geen sprookje. Deze blog gaat over harde werkelijkheid en over zware management besluiten.

Er was eens een software systeem. Dat software systeem deed het goed. Zo goed, niemand peinsde erover het te vervangen. Het was in Cobol geschreven. Geen dialect, gewoon puur en standaard Cobol. Onderhoud was schaars en zelden nodig. Eigenlijk was het een lief systeem dat nooit om aandacht vroeg.

Het systeem werd ouder en ouder. En de laatst overgebleven Cobol programmeur werd ouder en ouder. Die wilde met pensioen. En toen werd dat software systeem plots een management probleem.

Categorieën
Digitale Transformatie Security en privacy

Toen ik op vakantie was

Toen ik op vakantie was kwam ik bij een restaurant die net iets nieuws hadden. Als je iets wilde eten of drinken moest je je telefoon koppelen en dan kon je je bestelling invoeren. Die werd dan gebracht door een aardige dame die je gelijk hartelijk welkom heette.

Ik kan nu gaan schrijven over de onpersoonlijkheid die het bij mij oproept. Ik kan gaan schrijven over beveiligingsproblematiek: wat voor risico loop ik door te moeten koppelen? Of, als u dat liever hebt, over privacy: mag een restaurant mijn gegevens wel zo verwerken? Of over discriminatie: wat als ik geen smartphone heb?

Maar vandaag wil ik filosoferen over de blijkbaar onvermijdelijke ontwikkeling dat software onze leefwereld intens verandert. Wat gebeurt er met ons?