Categorieën
Security en privacy

Zero Trust, haalbaar of niet?

Zero Trust in een netwerk: er zijn geen verbindingen mogelijk, anders dan expliciet toegelaten verbindingen. Default is: geen verbinding. Zero Trust.
Zero Trust wordt gezien als de ultieme beveiliging tegen hacken. Is het dat ook? Of is het de zoveelste hype in security land?

Categorieën
Security en privacy

Threat Hunt

Dit soort blogs beginnen met je te vertellen dat hackers het op je bedrijf voorzien hebben en, als ze slagen, de schade enorm is. Mocht je dat niet al weten, Internet is je vriend.

Deze blog gaat over offensief beveiligen, over de vijand terugdrijven. Aanvulling op goed patchen, eindpuntbeveiliging, off-line backups, multi-factor autorisatie, compartimentering, versleuteling. Want defensie blijft immer nodig. Het is alleen niet genoeg.

Categorieën
Security en privacy

Dataveiligheid op de agenda

Bij Dataveiligheid gaat het erom houding en gedrag van management positief te beïnvloeden. Dat kan met een Dynamische Krachtenveld Analyse (DKA).

Categorieën
Security en privacy

Ransomware: onderbelicht risico

Ransomware kan potentieel een organisatie te gronde richten.

Organisaties die slachtoffer zijn van ransomware schamen zich en maken het liever niet bekend. Zolang er niets gestolen is en/of herstelkosten beperkt zijn, kun je er prima mee wegkomen. Doordat we zo te weinig over ransomware horen lijken de risico’s niet zo groot te zijn. Helaas is dit een misvatting.

Categorieën
Digitale Transformatie Security en privacy

Toen ik op vakantie was

Toen ik op vakantie was kwam ik bij een restaurant die net iets nieuws hadden. Als je iets wilde eten of drinken moest je je telefoon koppelen en dan kon je je bestelling invoeren. Die werd dan gebracht door een aardige dame die je gelijk hartelijk welkom heette.

Ik kan nu gaan schrijven over de onpersoonlijkheid die het bij mij oproept. Ik kan gaan schrijven over beveiligingsproblematiek: wat voor risico loop ik door te moeten koppelen? Of, als u dat liever hebt, over privacy: mag een restaurant mijn gegevens wel zo verwerken? Of over discriminatie: wat als ik geen smartphone heb?

Maar vandaag wil ik filosoferen over de blijkbaar onvermijdelijke ontwikkeling dat software onze leefwereld intens verandert. Wat gebeurt er met ons?